Doğal Doğum

Doğum çeşitleri arasında pek çok farklı yöntem yer almaktadır. Bunlar arasında doğal doğum, sezaryen doğum, epidural doğum ve suda doğum bulunmaktadır. Öncelikle doğal doğum, bebeğin doğal bir şekilde vajinal yol ile doğması şeklinde tanımlanabilmektedir. Burada doğum eylemi kendiliğinden başlamaktadır. Sezaryen doğum yönteminde ise bebek, karın kısmına açılmakta olan kesi aracılığı ile çıkarılmaktadır yani cerrahi işlemler gerçekleştirilmektedir. Epidural doğum yönteminde anne adayının belden aşağısı uyuşturularak işlem gerçekleştirilmektedir. Suda doğum yönteminde ise anne adayı su içerisinde iken doğum gerçekleştirilmektedir.

Çeşitli doğum yöntemleri bulunmaktadır ve bu doğum yöntemleri arasında anne adayına en uygun olan tercih edilmektedir. Bu noktada anne adayının ve bebeğin sağlığı oldukça önemlidir. Bundan dolayı da duruma en uygun olan yöntem tercih edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde anne adayının veya bebeğin hayatı tehlikeye girebilmektedir. Genellikle doğal doğum tercih edilenler arasında bulunmaktadır. Eğer gebelik döneminde bir sorun oluşmamış ise veya annede ya da bebekte herhangi bir sağlık sorunu bulunmamakta ise doğal doğum tercih edilmektedir. Fakat bazı durumlarda doğal doğum oldukça tehlikeli olabilmekte ve anne adayı ile bebeğin hayatını riske sokabilmektedir. Böyle durumlarda ise sezaryen yöntemine başvurulması gerekli görülmektedir.

Doğal Doğum Nedir?

Doğal Doğum Nedir? Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre doğal doğum kendiliğinden başlamaktadır. Gebeliğin 37 ile 42 haftası arasında gerçekleşmekte olduğu bilinmektedir. Doğum eylemi başlangıcında risk düşüktür ve doğum sürecinde de bu şekilde devam etmektedir. Gebelik ortalama 40 hafta sürmekte olan bir süreçtir. Eğer çoğul gebelik durumu mevcut ise gebelik daha erken dönemde sona erebilmektedir. Tamamlanmış olan bir gebelikle 37 ile 42 hafta arasında doğum kendiliğinden oluşan kasılmalar ile birlikte başlamaktadır. Bebek bu doğum esnasında genellikle baş gelişi ile birlikte doğmaktadır.

Doğum yönteminin belirlendiği esnada oldukça titiz davranılması gerekli görülmektedir. Anne adayına ve bebeğe en uygun olan yöntemin tercih edilmesi ve bununla birlikte doğru bir ilerleme kaydedilmesi gerekmektedir.

Doğal Doğum Belirtileri Nelerdir?

Doğal Doğum Belirtileri Nelerdir? Doğumun başlama sürecinde rahimde meydana gelmekte olan kasılmalar ile birlikte rahim ağzındaki yumuşamaya bağlı olarak doğal doğum belirtileri görülmektedir. Nişan denilmekte olan sümüksü, kanlı bir lekelenme ile birlikte süreç başlamaktadır. Bu durum halk arasında su gelmesi şeklinde tanımlanmaktadır. 9 aylık bir süreçte anne karnında darbelere karşı korumakta olan amniyon sıvısının bulunduğu amniyotik kesesinin açılması ya da geçmeyen düzenli ritmik kasılmaların başlamasıdır. Belirtilerin hepsi birden aynı anda olabilmektedir veya ilerleyen süreçlerde ortaya çıkabilmektedir.

Genel olarak kasılmalar ve su gelmesi durumu ile birlikte kendini belli etmekte olan normal doğum başlangıcı bazı durumlarda kolay geçirilebilmekte iken bazen de zorlu olabilmektedir. Bu durum kişiden kişiye değişim göstermektedir.

Doğal Doğum Nasıl Yapılır?

Doğal Doğum Nasıl Yapılır? Normal doğum olarak da bilinmekte olan doğal doğumun 3 evreden oluşmakta olduğu bilinmektedir. İlk evrede rahimde başlamakta ve giderek sıkılaşmakta artmakta olan kasılmalar 14 ile 18 saatlik süreç boyunca rahim ağzının belirli bir oranda açılmasını sağlamaktadır. Bu süreç içerisinde anne ve bebek kontrol edilmektedir. Daha sonraki evrede ise bebeğin doğumu gerçekleşmektedir. Son evrede bebeğin plasentası denilmekte olan eşinin doğumu tamamlanmaktadır.

Doğal doğum ağrısız ve dikişsiz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu durum ise anne adayının doğumdan sonraki süreçte hayat kalitesinin artmasına sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı da doğal doğumun ağrısız ve dikişsiz bir şekilde gerçekleştirilmesine önem verilmektedir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gebelik-takibi-nedir
Gebelik Takibi Nedir?

Gebelik takibi, anne adayının hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren başlamaktadır.…

Devamını Oku