Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri, serviks olarak bilinmekte olan rahim ağzında gelişen bir kanserdir. Bundan dolayı serviks kanseri olarak da adlandırılmaktadır. Rahim ağzının yüzeyini oluşturmakta olan hücre tabakasının, anormal hücrelere dönüşmesi ile kanser öncülleri denilmekte olan hücreler ortaya çıkabilmektedir. Kanser hücrelerinin erken dönemde fark edilmesi oldukça büyük bir avantaj sağlamaktadır. Erken teşhis hemen her hastalıkta olduğu gibi burada da oldukça önemlidir. Eğer kanser erken dönemde teşhis edilir ise tedavi daha etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Kanser öncüller erken dönemde fark edilmez ise rahim ağzı kanseri ortaya çıkmaktadır.

Rahim ağzı kanserinin her yıl binlerce kadını etkilemekte olduğu gözlemlenmektedir. Rahim ağzı kanserine sebep olan HPV virüsü vücutta kansere sebep olmadan teşhis edildiğinde, ki bu HPV DNA testi ile sağlanabilir; 3 doz uygulanan (2-6 aylarda) HPV aşısı ile kanserden korunma ihtimali %90’lara çıkartılabilir.

HPV Virüsü ve Rahim Ağzı Kanseri Aşısı

HPV Virüsü ve Rahim Ağzı Kanseri Aşısı
Rahim ağzı kanserine neden olan en önemli etkenin HPV olduğu bilinmektedir. HPV genellikle cinsel yolla bulaşmakta olan bir hastalıktır. Bu virüs yetişkinlerin büyük bir kısmında bulunmaktadır. Birçok tipi bulunmaktadır. Yüksek riskli olan tip 16 ve 18’in kanser yapma riski diğer tiplere göre daha yüksektir.

HPV virüsü kişinin kendi bağışıklık sistemi tarafından ya da tedavi ile vücuttan atılmadığında rahim ağzı hücrelerinin içerisine yerleşebilmektedir. Her HPV geçiren insanın rahim ağzı kanseri yaşayacağı söylenememektedir. Ancak bu kanserin de en ön planda yer alan nedeni bu virüstür. HPV vücuda girdikten sonra ne zaman kansere dönüşeceği net olarak bilinemez. Yıllarca kansere dönüşmeden vücutta var olabildiği gibi çok kısa sürede virüsün tipine ve kişinin bağışıklık durumu ve barındırdığı ris faktörlerine göre kansere sebep olabilir. Genel olarak bu kansere neden olan durumlar arasında sigara kullanımı, bağışıklık sistemi yetmezlikleri, tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar, çok eşlilik, erken yaşta cinselliğe başlamak bulunmaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri Önlemleri

Öncelikle her kadının düzenli aralıklar ile muayene yaptırması gerekmektedir. Çünkü bu düzenli muayeneler hastalıkların erken dönemde fark edilmesini sağlamakta ve bu durumda iyileşme oranı artırılmaktadır. Düzenli aralıklarla muayene, SMR, HPV DNA yaptırması gerekir. Çünkü bu düzenli muayene ve testler virüsün erken dönemde tespit edilmesini sağlamakta ve kanser oluşum riskini dolayısıyla ciddi oranda azaltmaktadır. Aynı zamanda rahim ağzı kanserine en sık neden olan HPV virüsünün kansere neden olmaması için HPV aşısı yaptırılması gerekmektedir. Aşının 4’lü ve 9’lu olmak üzere 2 tipi ülkemizde mevcuttur. 4’lü aşı %70 oranında, 9’lu aşı %90 oranında rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlamaktadır. Virüsü almış kişilere yapılabileceği gibi, 9 yaş üzeri kız ve erkek çocuklara da yapılması önerilmektedir. Bu aşı oldukça önemlidir ve kanseri büyük oranda önlemektedir. Özellikle çocukluk döneminde yapılması ilk cinsel ilişkiden önce yaptırıldığından dolayı büyük oranda koruma sağlanmasına sebebiyet vermektedir. 9-15 yaş grubu çocuklara 2 doz aşı yeterli olmaktadır. Bu nedenle oldukça bilinçli bir şekilde hareket edilmesi hastalıkların risk oranının hafifletilmesine yol açmaktadır.

Bunların dışında kişinin düzenli olarak hareket etmesi, sigara uzak durması ve beslenmesine de önem vermesi kanserden korunmak amacı ile önerilenler arasında yer almaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

jinekolojik-hastaliklarin-cesitleri
Jinekolojik Hastalıkların Çeşitleri

Jinekolojik hastalıkların çeşitleri arasında pek çok farklı durum yer almaktadır. Kad…

Devamını Oku
genital-sigil-tedavisi
Genital Siğil Tedavisi

Genital siğil tedavisi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Öncelikle bu siğill…

Devamını Oku